Klicka för att se vasaseglarna berätta om sina sommarplaner. Foto: Stefan Brännström, SVT

Reserestriktioner slår mot småbåtsturismen

Uppdaterad
Publicerad

Att segla till Höga kusten och Umeå är ett vanligt sommarnöje bland medlemmarna i Wasa segelförening, men coronapandemin har satt stopp för många semesterplaner. Från både svenskt och finskt håll finns just nu reserestriktioner för den som vill ta båten till andra sidan Kvarken – men på måndag lättas de.

Jessica Bertlin brukar segla över till svenska kusten med familjens segelbåt varje sommar.  

– Men nu känns det oklart om man kommer slippa över till Sverige eller inte. Jag har inte riktigt koll på vad som gäller. Det blir väl kanske  att segla i Finland istället, om vi inte kan åka över, säger hon.

Coronapandemin

Tvingas segla via Åland för att passera gränsen 

Kappseglaren Michael Wahlroos spenderar i vanliga fall merparten av tävlingssäsongen i svenska vatten, men när SVT pratar med honom under onsdagen har han bestämt sig för att stanna i Finland. 

– Ska vi segla över till Sverige måste vi i nuläget checka ut i Mariehamn på Åland, och samma sak på vägen hem. Det är enda gränsbevakningsstället där de kan godkänna om man har en giltig orsak att segla till andra länder eller inte, säger han på onsdagen.

Nytt besked

Under fredagen kom sedan beskedet att restriktionerna lyfts på måndag. Det innebär att Vasas fritidsbåtsägare inte längre förväntas passera gränskontrollen på Åland för att kunna segla över till Sverige. Det blir även fritt för svenska fritidsbåtsägare att åka över till Finland. 

– Att fritidsbåtsresande undantas från restriktionerna för resande mellan Sverige och Finland som meddelades under torsdagen gissar jag beror på att man på fritidsbåtar ändå bor under karantänsliknande förhållanden, säger Ålands riksdagsman Mats Löfström, men understryker att han inte vet exakt hur diskussionerna har gått.

Klicka på klippet ovan för att höra Vasaseglarnas tankar kring att segla till Sverige.

Reserestriktionerna – detta gäller

Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till utlandet fram till och med 15 juli 2020. För den som reser in till Sverige gäller att förhålla sig till samma restriktioner som övriga svenskar, det vill säga att hålla avstånd, undvika resor om man känner sig sjuk, vara noga med handhygien och så vidare.

För personer som vill resa från Sverige till Finland krävs godkännande av finsk gränsbevakning. Accepterade skäl för inresa är:  

-att du är finsk medborgare 

-att du äger en fastighet i Finland 

-att du ska hälsa på familjemedlemmar som är fast bosatta i Finland

Den som reser in till Finland, oavsett om man är finländare eller från något annat land, rekommenderas starkt att försätta sig själv i karantän i 14 dagar efter ankomst. Under karantänstiden ska man undvika att röra sig ute i samhället mer än nödvändigt.

Nuvarande restriktioner gäller fram till och med 15 juli 2020 eller tills det att annat meddelas.

Mer information om ländernas reserestriktioner hittar du här:

Sverige: www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet 

Finland: www.raja.fi 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet