Foto: Stefan Brännström / SVT

Politikerna oense om bro över Kvarken

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) är positiv till en bro över Kvarken. Frågan om en bro har varit på tapeten tidigare, men har enligt Björnsdotter Rahm mötts av motstånd.

– Det var nord mot syd-politik. Man har inte velat satsa på norra Sverige, säger hon.

Moderaten och riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm är positiv till en bro över Kvarken. Men socialdemokraten Helén Pettersson är mer skeptisk.

– Det finns andra projekt som måste prioriteras först, säger hon till SVT.

Det var i veckan som bland annat Vasabladet och SVT rapporterade om en utredning som två finska experter tagit fram om en bro mellan Umeå och Vasa. Bron skulle kosta 30-50 miljarder kronor.

Har mötts av motstånd

Frågan om en bro har varit på tapeten tidigare, men har enligt Elisabeth Björnsdotter Rahm mötts av motstånd. För tio år sedan satt hon i Nordiska rådet, som är ett samarbetsorgan mellan de nordiska ländernas parlament.

– Som jag minns det var det ingen större partipolitisk skillnad i åsikter kring bron. Det var nord mot syd-politik. Man har inte velat satsa på norra Sverige. Det var bättre att satsa på höghastighetståg i södra Sverige, säger hon.

Hon ser inget negativt med en bro.

– Det är klart att det kostar pengar. Man måste se det långsiktigt, som att vi får skatteintäkter när finländare kommer hit och jobbar och turistar. Jag förutsätter också att det blir en broavgift. Och både svenska och finska staten skulle ju finansiera bron, säger Elisabeth Björndotter Rahm (M).

Är skeptisk

Socialdemokraten Helén Pettersson sitter också riksdagen för Västerbotten. Men hon är mer skeptisk till en bro.

– En riktigt bra öst-västlig förbindelse vore en dröm. Men det finns andra projekt som måste prioriteras först, som att få färdigt Norrbotniabanan. Det finns stora problem med infrastrukturen i norr som behöver åtgärdas, till exempel att rusta upp vägarna, ha en dubbelfilig E4. Det finns mycket som västerbottningarna dagligen tänker mer på än en bro över Kvarken, säger hon.

SVT har sökt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för en kommentar, men han avböjer intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.