Riksdagsledamöterna om utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Så här ser Västerbottens riksdagsledamöter på långtidsutredningen ”Demografins regional utmaningar” analys och slutsatser. – Egentligen är den bild utredningen visar ganska välkänd. Det här är något vi sett under ganska många års tid, säger Isak From (S).

I korthet är utredningens slutsatser att befolkningsminskningen i de minsta kommunerna fortsätter. Något som leder till mycket stora konsekvenser för den kommunala ekonomin under perioden fram till 2040. Detta gör i sin tur att det finns skäl att ta upp frågan om kommunsammanslagningar eller att mindre kommuner fråntas en del av sina nuvarande ansvarsområden.

– Jag tror inte på kommunsammanslagningar i vår del av landet, där avstånden redan är så stora, menar Isak From (S).

”Storskalighet påverkar individen”

Centerpartiets Helena Lindahl delar den uppfattningen.

– Beslut ska fattas där människorna finns och en storskalighet skulle påverka individens inflytande. Och slår man exempelvis ihop inlandskommunerna i Västerbotten blir det nästan lika stort som Skånes yta, säger hon.

(M) positiva

Från Moderaterna ställer man sig mer positiv till sammanslagningar, men menar att det måste ske på frivillig basis. Edward Riedl har tidigare motionerat om statligt stöd till frivilliga kommunsammanslagningar.

– Lokalt ansvariga politiker måste välja väg, och staten måste möta upp på andra sidan. Jag tror inte att det är lyckosamt att tvinga ihop kommuner. Utan det måste ske på frivillig väg, menar Edward Riedl (M).

Sjukvården blir utmaning

För ett län som Västerbotten, med stora avstånd så finns det en hel del utmaningar som eventuella sammanslagningar skulle medföra.

– Den största ekonomiska utmaningen är sjukvården. Sedan tycker jag personligen att gymnasieskolan borde regionaliseras. Små kommuner orkar inte med att ta kostnaderna för att starta dyra praktiska utbildningar, t ex finns det egentligen ingen träutbildning i Västerbotten trots att branschen går bra, säger Isak From (S).

”Inför regionala skattebaser”

Helena Lindahl har ett konkret förslag.

– Jag tycker att man ska införa regionala skattebaser. Några av de fattigaste kommunerna sitter inne på de rikaste tillgångarna utan att premieras. Åsele och Dorotea har till exempel vattenkraft och borde få tillbaka en slant för att utveckla sina områden, säger Lindahl som har svårt att dölja sitt missnöje:

– Det är ett akut problem att glesbygden avfolkas. Kommunsammanslagningar skulle inte hjälpa den rådande situationen i våra områden och jag tycker även att staten har svikit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.