Helena Lindahls (C) inlägg fick stor spridning på Facebook. Foto: Pressbild/Skärmdump

Riksdagsledamot tog SVT:s material – gjorde politisk film

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspolitikern Helena Lindahl (C) använde SVT:s videomaterial och gjorde en egen politisk video som hon publicerade på Facebook. Detta strider mot upphovsrättslagen.

– Jag ser mycket allvarligt på det här, säger Anna-Sofia Wirén, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten.

Helena Lindahl, riksdagspolitiker för Centerpartiet, publicerade en video på sin Facebooksida för att uppmärksamma Jenny, 82 år, som sitter isolerad i sin lägenhet. I videon använder hon SVT:s videomaterial utan tillåtelse.

– Det är djupt oroväckande att en riksdagspolitiker inte har bättre koll på upphovsrättslagstiftningen, säger Anna-Sofia Wirén, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten.

”Kan skada SVT”

Helena Lindahl (C) har använt videomaterial från SVT:s reportage och även redigerat materialet, bland annat genom att lägga in en ljudfil med sin egen röst. Innan videon togs bort hade den över 6000 visningar på Facebook.

– Inlägget har fått stor spridning och det kan skada oss. SVT står för saklighet och opartiskhet och vårt material ska aldrig användas för att få till politiska poänger på det här sättet, säger Anna-Sofia Wirén.

”Trodde jag hade rätt”

Helena Lindahl (C) menar att hon trodde att hon använde sig av citaträtten, som innebär en rätt att citera ur offentliga verk.

– Jag trodde jag hade rätt att använda videon. Men jag inser nu att det var fel. Jag gjorde det här i all hast. Jag har inte förvrängt innehållet, säger Helena Lindahl (C).

Borde du inte haft koll på det här?

– Jag kanske borde haft koll. Nu har jag tagit bort inlägget och fått lära mig av det, säger Helena Lindahl (C)

Ingen polisanmälan

SVT kommer dock inte att polisanmäla händelsen.

– Detta är ett solklart brott mot upphovsrättslagen. Men vi kommer inte att vidta juridiska åtgärder. Hon har bett om ursäkt och har tagit bort videon, säger Anna-Sofia Wirén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.