Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolstrategen Fredrik Strandgren om Ersängsskolans resultat Foto: SVT

Skolstrategen i Umeå ser positiv utveckling för Ersängsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen granskar just nu Ersängsskolan i Umeå som under lång tid haft låga kunskapsresultat. Men jämfört med andra skolor i Umeå är skolan en av de två skolor som har haft bäst resultatutveckling, säger Fredrik Strandgren, skolstrateg på Umeå kommun.

– Sedan är resultaten fortsatt låga, men utifrån de egna resultaten så har skolan en positiv utveckling, säger han.

En kartläggning av SVT 2019 visar att föräldrarnas utbildningsbakgrund har stor betydelse för skolelevernas resultat. Enligt Skolverket påverkar också faktorer som inkomst och hur länge eleven bott i Sverige. Men föräldrarnas utbildningsnivå är den faktor som påverkar elevers resultat mest.

I mitten av december kommer Skolinspektionen att hålla ett möte med rektorerna på Ersängsskolan och skolstrategen Fredrik Strandgren hoppas att mötet kan bidra till skolans utveckling även om en del av faktorerna är problematiska.

– Föräldrarnas utbildningsbakgrund är ju svårt att göra något åt men kommunen har beslutat att de skolor som har de lägsta resultaten ska förbättra resultaten mest. Vi har vidtagit en hel del åtgärder men sen får vi se om Skolinspektionen tycker att det vi gjort är tillräckligt bra, säger Fredrik Strandgren.

I videoklippet hör du mer om vad kommunen vill göra för att förbättra resultaten på Ersängsskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer