En Skellefteåbo i 20-årsåldern ritade ett hakkors med en elsparkcykel utanför en butik i Skellefteå. Foto: Polisens förundersökning/TT

Ritade hakkors med elsparkcykel i Skellefteå – döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

En man i 20-årsåldern ritade ett hakkors utanför en matbutik i Skellefteå, med hjälp av däcket på sin elsparkcykel. Nu döms han för hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Händelsen utspelade sig förra sommaren. Mannen väntade på vänner som befann sig inne i matbutiken och under tiden upptäckte han att det gick att göra märken i asfalten med cykelns däck genom att hålla fast den samtidigt som han gasade. Han valde då att rita ett hakkors utanför butikens entré.

Identifierades via övervakningsbilder

Snart började kunder fråga butikspersonal varför det var ett hakkors utanför entrén. En i personalen försökte få bort märket, utan att lyckas. När de sedan tittade på övervakningsfilmen kunde de identifiera mannen, som var bekant för personalen.

Mannen har erkänt handlingen, men säger att han trodde att bromsspåren skulle försvinna och att han inte hade någon tanke bakom att han ritade just ett hakkors. Skellefteå tingsrätt menar dock att mannen vet vad hakkorset är förknippat med och dömer honom för hets mot folkgrupp, ringa brott. Han döms också för ringa skadegörelse eftersom en saneringsfirma var tvungen att ta bort symbolen.

Mannen ska betala 5 000 kronor i dagsböter samt 1 200 kronor i skadestånd till butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.