Arkivbild. Foto: SVT

Robertsfors måste spara – kostnader ska minska med 8,7 miljoner

Publicerad

Robertsfors kommun måste minska kostnaderna med 8,7 miljoner inför 2020. Främst kommer besparingarna drabba äldreomsorg samt barn och utbildning.
– Det här är nödvändigt, vi har inte ekonomi så att vi klarar våra utgifter, säger oppositionsrådet Lars Tängdén (C).

Sparåtgärderna debatterades på måndagens kommunfullmäktige. Oppositionsråd Lars Tängdén säger att det råder enighet i att det måste sparas.

– Att det måste till en neddragning är klart. Vi har en kostym som är 8-10 miljoner större än intäkterna.

Oklart hur kostnaderna ska minska

Vilka sparåtgärderna blir är ännu oklart. Enligt förslaget ska pengarna komma främst från den sociala sektorn samt barn- och utbildningssektorn – eftersom de också är de största förvaltningarna.

– Vi har bara tagit beslut om en ram, och en ganska enkel sådan, där det ska sparas proportionerligt efter förvaltningarnas storlek, säger Lars Tängdén.

Extern konsult ska se över kostnader

De senaste fem åren har årsarbetstiden för hela den kommunala förvaltningen ökat med motsvarande 100 heltidstjänster, säger Lars Tängdén.

– Vi har ökat antalet medarbetare kraftigt och det finns en hel del funderingar kring detta. Vi har inte fått någon riktig redovisning, så vi vill ha en genomlysning av vad vi har ökat på.

En extern konsult har nu tagits in för att titta över hela den sociala verksamheten.

– Jämfört med liknande kommuner så ligger vi 30 miljoner kronor dyrare inom äldreomsorgen. Vi vill inte försämra kärnverksamheten. Men är det sidoverksamheter som kommit till så vill vi se över dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer