Foto: SVT

Sjukhus vill satsa på robotkirurgi – för att få ner vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands Universitetssjukhus vill satsa på robotkirurgi och köpa in ytterligare en operationsrobot för att korta vårdköerna. Robotarna beskrivs som både snabbare och säkrare än vanliga kirurger.

En robot kan operera bort halsmalsmandlar på halva tiden jämfört med en vanlig läkare. Robotkirurgin blir allt vanligare. Operationsroboten i Umeå har funnits sedan 2009. Idag är den fullbokat och opererar prostata, livmoder, tjocktarm och ändtarmscancer.

– En ny kostar visserligen 20 miljoner. Men det skulle betyda att vi kunde korta köerna. Oftast är den betydligt snabbare än människan och säkrare, säger kirurgen Lena Norberg-Spak.

TV: Se hur roboten skär bort Samuels halsmandlar

Försök har gjorts utomlands med att operera på distans. Att kirurgen sitter på en plats och patienten kanske 100-tals mil därifrån. Robottekniken utvecklas hela tiden. Distansoperationer t.ex. kan bli en möjlighet i framtiden. Att säga att roboten är helt självgående är dock inte riktigt rätt. Den styrts hela tiden av en människa, en kirurg.

– Men till skillnad från en vanlig operation är roboten säkrare. I halsen är det dessutom svårt att se. Roboten är som en liten orm som kirurgen kan styra från kontrollpanel en bit ifrån säger Lena Norberg-Spak.

Vad skulle du själv välja om du skulle behövas opereras, en människa eller en robot?

– En robot så klart, avslutar Lena Norberg-Spak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.