Foto: Leif R Jansson/Anders Wiklund/TT

Rom från Västerbotten dyrast i världen

Uppdaterad
Publicerad

Kaviar gjord på rom från fjällröding är en ny och mycket exklusiv produkt. Kostnaden är 230 000 kronor per kilo.

Det är Björn Uglem från Avaträsk i Västerbotten, som nu lanserar världens dyraste kaviar, gjord på rom från fjällröding. Den exklusiva kaviaren kommer att kunna avsmakas under Smakfestivalen, 19-21 september i Umeå.

230 kronor för ett korn

Kostnaden för rommen är 230 000 kronor per kilo. Men den som inte vill chansa kan provsmaka kaviaren för 230 kronor per korn.

Kaviaren utsågs till bästa produkt, när Björn Uglem deltog i SVT-programmet Det stora matslaget.

– Rom och inälvor är ju egentligen en restprodukt, som jag tidigare kastat. Men jag ville göra något av den, säger Björn Uglem.

Säljargument

Kostnaden för kaviaren kommer sig dels av att det är svårt att få fram råvaran. Den masseras ut ur lekrödingen, som sedan sätts tillbaka i vattnet. Dels har priset en funktion i sig.

– Det är provokativt och kaxigt. Är du dyrast blir det per automatik det bästa, men du måste ha en produkt som ingen kan få tag i, säger Björn Uglem.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.