Göran Lundin som är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Västerbotten anser att lodjursjakten är en troféjakt. Foto: SVT

Rovdjursföreningen: ”Bara för att tillfredställa jägarnas trofélusta”

Publicerad

Nu kommer stark kritik från Svenska rovdjursföreningen kring licensjakten på lodjur som startar idag. Lodjuren är en hotad art och den här jakten är bara till för att tillfredsställa jägarnas trofélusta, menar de.

Totalt får 63 lodjur fällas i de fyra nordligaste länen: 33 i Jämtland, 10 i Västernorrland, 16 djur får fällas i Västerbotten och 4 stycken i Norrbotten. Jakten startar idag torsdag och pågår till den 15 april. Men nu kommer stark kritik från Svenska rovdjursföreningen som menar att lodjuret är en hotad art, att den bör skyddas från jakt och att jakten bara handlar om att tillfredsställa jägarnas trofélusta.

– Det här är en eftergift åt jägarorganisationerna och jag ser det uteslutet som en slags troféjakt där man tillåter jakt fastän stammarna ligger på en miniminivå, säger Göran Lundin som är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Västerbotten. 

”Handlar inte om någon troféjakt”

Enligt Linda Backlund som är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen så visar aktuella inventeringar att en avskjutning på 16 lodjur i Västerbotten är försvarbar och att det ryms inom planeringen för att behålla en livskraftig stam.

– Det här är beslut som är fattade av länsstyrelsen och vi förlitar oss på deras inventeringar som visar på att det finns en jaktbar lodjursstam i norra Sverige, säger Jimmy Nyman som är jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Enligt Nyman handlar det inte om någon troféjakt.

– Det här handlar inte om någon troféjakt utan det här är utifrån ett samhällsperspektiv också. Om man kan reglera rovdjusstammen så kan man också få en högre acceptans för rovdjuren, säger han.

Vill förbjuda jakten

Men Göran Lundin vid rovdjursföreningen menar att lodjursstammen är väldigt sårbar.

– I dagsläget skulle jag absolut vilja förbjuda lodjursjakten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer