Tvåårige Ruben har ätit vegansk kost sedan födseln. Foto: Privat

Ruben, 2 år, nekades vegankost – nu backar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

När Joel Holewa och Signe Bjurhs son Ruben skulle börja förskolan i Lycksele fick de beskedet att han inte kunde få vegankost och att de inte heller fick ta med matlåda till honom.
– Vi blev både förvånade och besvikna. Det är tråkigt för oss att vi inte kan ha Ruben på förskolan, säger Joel Holewa.

Joel Holewa och Signe Bjurh och deras son Ruben flyttade från en större kommun i södra Sverige till Lycksele. De var glada över att få en plats till sonen Ruben på en förskola. Men några dagar innan han skulle börja så fick de beskedet om att Ruben inte kunde få vegankost.

– De hänvisade till en dietist. Men när vi pratade med henne sa hon att det inte var ett problem ur ett hälsoperspektiv. Det var lite luddigt vad skälet var men menade att det var ett beslut man tagit i kommunen, säger Joel Holewa.

Fick inte ta med matlådor

Familjen fick också beskedet att de inte fick ta med matlådor till förskolan.

– Det är tråkigt när vi ska sträva efter hållbarhet i samhället och sedan resonerar man så här. Det är inte kontroversiellt, djurindustrin är inte miljövänlig, säger Joel Holewa.

Signe Bjurh jobbar halvtid och Joel Holewa studerar på distans och de har turats om med att vara hemma med Ruben. Det var inte något alternativ för dem att Ruben ska äta vegetarisk mat som kommunen erbjöd.

Flyttar hellre

– Vi har valt att leva som veganer av etiska skäl och vill inte bidra till industrin med animaliska produkter. Det är så pass viktigt att vi hellre flyttar till en annan kommun än att han ska äta blandkost eller lakto-ovo-vegetarisk, säger Joel Holewa.

Joel Holewa tycker att kommunen skulle laga vegansk kost som specialkost till de som till exempel inte tål mjölk eller ägg.

– Det skulle bli mycket enklare, säger Joel Holewa.

Kommunen backar

När SVT Västerbotten tar kontakt med Lycksele kommuns tillförordnade kostchef så vill hon först inte svara på varför man inte erbjudit vegankost. Men några timmar senare meddelar kommunens informatör att kommunen har backat från sitt beslut.

– Sedan förfrågan kom in så har kommunen sett över det här med vegankost. Livsmedelsverkets rekommendationer har ändrats för vegankost till barn och därför tänker vi från och med den 5 oktober erbjuda vegankost till barn, säger Jessica Tjällman som är informatör.

Enligt henne har inga föräldrar frågat efter vegankost på förskolan tidigare, men nu har kommunen sett över hur man kan få till en bra lunchservering.

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida: ”om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter eller vissa tillskott och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – vegansk mat.”

Läs mer här (extern länk)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter