Foto: SVT

Rudolf byggde en egen teveapparat

Uppdaterad
Publicerad

Rudolf Lundström i Burträsk är 94 år. Hans teveintresse har hållit i sig ända sen mitten av 1950-talet. Redan innan signalerna nådde Norrland byggde han en egen TV. ”Teven öppnade en helt ny värld”, konstaterar Rulle.

När Radiotjänst började med tevesändningar hösten 1956 nådde signalerna bara ett stycke bortom Stockholm. I Norrland skulle ingenting synas på flera år. Ändå beslöt Rudolf Lundström att bygga sej en egen televisionsmottagare. Året var 1957.

– Jag arbetade som radioreparatör, så jag ville lära mig något om det nya som skulle komma – televisionen.

Rulles egenhändigt byggda teveapparat finns inte längre kvar. Men i högen av smalfilmer, bland julgranar och tomtar, gör Rulle ett oväntat fynd – en 8 millimeter smalfilm på en dryg minut som visar själva bygget.

– Själva bildröret var ömtåligt. Halsen var smal och det gällde att ta det varsamt, minns Rulle medan bilderna från 1957 rullas upp.

Enda i Norrland

I södra Sverige var det vanligare att köpa en teve som, byggsats från företag som ELFA. I Burträsk var Rudolf den ende. Och varför skulle man ens försöka, när tevesändningarna från Stockholm ändå skulle dröja till hösten 1960?

– Men det var spännande att se vad man skulle få in. Först var det testbilderna som började synas och då kunde man DX:a tevesändarna. Man skrev en DX-rapport när man sett något från stationen och det kunde vara tyska, italienska, tjeckiska och ryska sändare. De svarade glatt med att skicka almanackor, vykort eller propaganda till svar...

I dag kan Rudolf Lundström via sin parabol på taket välja mellan ett par tusen tevestationer från hela världen som sänder via satellit.

– Allt är fria kanaler.

”Han skulle på dans, men fastnade framför teven”

På 50-talet hängde det på speglingar i stratosfären om tevesignalerna skulle studsa ner. Bäst var bildkvaliten i början på sommaren, och på midsommarafton 1958 fick Rulle besök av en kompis.

– Han skulle på dans, men fastnade framför teven. Vi fick in ett underhållningsprogram från Italien, och det var så fascinerande att han glömde av att åka på dansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.