Rufus Hildén har fortfarande märken på ryggen efter attacken. Foto: Privat

Rufus, 10, blev sparkad av en älg: ”Det var jätteläskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Tioårige Rufus Hildén sparkades av en älg i skidliften i Duved, i Jämtlands län. Ett möte med skogens konung han sent lär glömma.

–Jag har fortfarande klövmärken på ryggen, säger han.

Det var i lördags som Rufus och pappa Anders mötte en älg i skidliften.

– Det var en åkare längre fram som åkte förbi älgen utan problem. Jag trodde att den var snäll, men när jag kom nära så satte den sig ner och gjorde sig beredd att sparka, berättar Rufus och fortsätter:

– Det var läskigt på många sätt som jag inte kan förklara, men det kändes som att få ett bowlingklot i ryggen.

”Trodde något hänt pappa”

Efter att han blivit sparkad av älgen lyckades Rufus att klamra sig fast i liftbygeln och åka vidare mot toppen. Han och pappa Anders separerades då Anders fick åka nedåt för att komma undan älgen.

– Det var jätteläskigt, jag trodde att något hade hänt pappa.

Men de kunde återförenas kort därefter och säkerställa att Rufus inte var allvarligt skadad. Men nu har han en nyvunnen respekt för älgar.

– Först trodde jag älgar var jättesnälla och tama, men nu vet jag att de inte är det. Pappa undrade om jag ska bli älgjägare nu, jag kanske blir det, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.