Döda laxar flyter upp i Umeälven, de flesta drabbade av virussjukdomen UDN. Foto: SVT

Ruttnande laxar spolas upp

Publicerad

Under de senaste veckorna har ett flertal döda laxar spolats upp vid båthamnen Lundåkern i Umeå. Även denna sommar misstänker länsstyrelsen virussjukdomen UDN.

Lukten av rutten fisk och synen av döda laxar är vad man även i år slås av på vissa platser längs strandpromenaden i Umeå. Likt förra året lider laxarna som simmar uppströms av sjukdomen UDN, som är ett återkommande virus bland länets vattendrag.

– Det är svårt att säga på rak arm vad det beror på, men oftast någon sjukdom, bakterie eller svampangrepp på fisken och det händer lite nu och då. I de här fallen är det mest troligt virussjukdomen UDN, säger Erik Lindberg, handläggare vid länsstyrelsen i Umeå.

Inte farligt

Ännu är det inte riktigt lika illa som förra året. Fenomenet blir tydligast under sensommar och höst då laxarna vandrar uppåt. Trots att viruset lätt sprids mellan fiskarna och orsakar vitprickiga partier så råder det ingen hälsofara för människor som gillar att gå längs promenaden, och inte heller för husdjuren. Det enda man får stå ut med är stanken.

– Det är inte farligt men kan vara otäckt om det ligger och luktar och fisken börjar ruttna. Vi kommer att försöka städa bort fisken om det samlas mycket på samma ställe, säger Erik Lindberg från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer