Striden inom Socialdemokraterna trappas upp. Flera toppnamn har petats, men de vill vara kvar. Foto: SVT.

Striden i Umeå trappas upp – toppolitiker petas

Uppdaterad
Publicerad

Striden inom Socialdemokraterna i Umeå har trappats upp. Det gäller söndagens representatsskapsmöte där dels partiets kommunlista ska spikas – och där flera toppnamn halkat ned eller helt hamnat utanför.

Det handlar om föryngring och förnyelse. En av fyra på S-listor i Umeå ska vara under 35 år. Inför söndagens rep-skap har tunga namn som Margareta Rönngren hamnat långt ned på listorna och Christer Lindvall står helt utanför.

Enligt Lindvall handlar det om en kupp som SSU och den socialdemokratiska högskoleföreningen ligger bakom.

– Det är en kupp, säger Christer Lindvall.

Som ett svar på Lindvalls reaktion skrev Folkbladets ledarskribent Linda Westerlind en ledare i måndagens tidning med rubriken ”Män som inte klarar av att bli bortvalda”.

– Män på maktpositionen som egentligen borde kliva av. Män som Christer Lindvall handlar det om, säger Linda Westerlind, ledarskribent på Folkbladet som efter intervjun med SVT inte vill medverka i något inslag då hon berättar att hennes trovärdighet ifrågasatts efter måndagens artikel.

”Ska hålla över tid”

Partiets sätt att gå till väga för att nå föryngring och förnyelse tycker Harriet Hedlund (S), ordförande i Umeå arbetarekommun är bra.

– Partikongressen i landet har tagit beslut om att 25 procent av namnen på våra listor ska vara under 35 år. Här i Umeå har vi den möjligheten eftersom vi har väldigt många som är unga och duktiga. Vi har också väldigt många äldre som är aktiva och duktiga men vi måste hela tiden föryngra just för att vi vill att det ska hålla över tid, säger hon.

”Liv i luckan”

Att partiet har regeln om att var fjärde namn på listorna ska vara under 35 år är inget kontroversiellt i sig menar Magnus Blomgren statsvetare vid Umeå universitet.

– Det är när det ska konkretiseras i namn och sättas på listor, då blir det kontroversiellt. För då är det kanske andra som puffas ut. När man ska ha den typen av ”kvotering” så kan det få den här typen av effekter. Då blir det liv i luckan och det är det vi ser nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.