Foto: SVT

Dyr slutnota för Väven

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan Västerbottensnytt avslöja slutnotan för Umeås nya kulturhus Väven. Själva huset blir 64 miljoner kronor dyrare än vad man beräknat.

Siffrorna kommer från Väven i Umeå AB, det bolag som ägs till hälften av Umeå kommun och till hälften av fastighetsbolaget Balticgruppen. Enligt Bertil Hammarstedt som är styrelseordförande så kostade själva Väven 814 miljoner kronor, istället för 750 miljoner som var budgeterat.

Den största fördyringen handlar om att rusta upp och behålla Stallet i samband med Väven, 45 miljoner kronor kostade det. En läktare i husets Black box och glastaket vid entrén mot Storgatan blev också dyrare än vad man hade tänkt.

Mångmiljonbelopp

Dessutom kostar inredningen, teknik och andra anpassningar till hyresgästen Umeå kommun 173 miljoner kronor, vilket är tre miljoner mer än vad som framkommit tidigare.

Ingen i styrelsen för Väven vill ställa upp för en tv-intervju om fördyringen. Kommunalrådet Hans Lindberg säger att han inte kände till produktionskostnaden för Väven.  Det enda han känner till är årshyran som kommunen ska betala: 64,3 miljoner kronor.
– Vad jag kan förstå har man ändå haft en rimlig kostnad för bygget, säger Hans Lindberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer