Så här kommer det nya höghuset i Lycksele se ut, det ska möta ett växande bostadsbehov. Foto: Privata bilder/Lycksele Bostäder AB

Så blir nya höghuset i Lycksele – hoppas på byggstart innan sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur det nya höghuset i Lycksele ska se ut – och vad huset ska innehålla. Huset ska byggas på den gamla tingsrättstomten och Lycksele Bostäder hoppas att bygget kan dra igång redan innan sommaren.

– Det är en stark utveckling i Lycksele och det saknas attraktiva lägenheter, det är det vi ska tillföra, säger Peter Lindholm, vd på Lycksele Bostäder (LYBO).

Under torsdagen lämnade bygglovsansökningar in för det nya höghuset i Lycksele. Förhoppning är att bygget ska dra igång redan innan sommaren.

Höghuset ska bestå av sex våningar och innehålla 35 lägenheter fördelade på fem 1:or, nitton stycken 2:or och elva 3:or. Handläggningen på kommunen för bygget har dragit ut på tiden. Anledningen var att man eftersökte ett liknande hus som tidigare stått där, nämligen det gamla tingshuset.

– Vi vill bygga ett flerfamiljshus, kommunen var mer inne på ett två-tre våningshus i trä. Men det var 19 år sedan tingshuset brann och omgivningen är blandad med både trä och betong byggnader. Vi har tagit till oss i utformningen av fasaden och det finns kopplingar till det gamla tingshuset, säger Peter Lindholm.

4000 i bostadskön i Lycksele

Huset kommer också ha inglasade balkonger och solceller på taket.

Enligt Lybo är det hög efterfrågan på lägeheter i Lycksele, samt en växande bostadskö.

– Vi har ute en trea på hemsidan just nu och det är 25 stycken intressenter på den. För några år sedan skulle det ha varit 5-10 intressenter. I bostadskön har vi över 4 000 sökande, säger Peter Lindholm.

Kommer det behöva byggas mer för att möta behovet?

– Vi tycker att 35 lägenheter är ett bra tillskott. Sen får man se vad som händer med köer och efterfrågan, säger Peter Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.