Foto: SVT

Så gick det för strömmingsfisket i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i sommar fanns det en oro bland fiskare längs Västerbottenskusten att strömmingsfångsten skulle bli knapp. Nu är strömmingssäsongen över och det blev så dåligt som fiskare befarade.

Ofta kan fisket variera från år till år men både Rovögens surströmming och gamla Salteriet i Obbola har bara fått 10 procent av den fångst som de hoppats på. Och nu när säsongen är över för strömmingen har de inga produkter att sälja.

– Till en början trodde jag att det var för kallt i vattnet, men nu måste det bero på något annat. Vi kommer få höja priserna för att överleva, säger Björn Lundgren vid Rovögens surströmming.

– Det är katastrof, har aldrig varit med om att det varit så här lite. Tror att det kommer bli problem att hitta burkar i butikerna framöver, säger Stina Sjöström vid gamla Salteriet i Obbola.

Större områden som är drabbats

Enligt de två aktörerna verkar det som att hela Norrlandskusten är drabbad av fiskebristen, men det är svårt att säga vad det beror på. Forskare säger att det finns fisk men att de är små, något som kan bli ett problem i längden.

– Fiskar vi ut vissa lekpopulationer kan situationen bli ännu värre, säger Mikaela Bergenius Nord, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och deltagare i ICES Östersjöarbetgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer