Hur ventilationen stängs av kan skilja sig mycket beroende på hur du bor. Foto: TT

När krisen är framme – så gör du med ventilationen

Uppdaterad
Publicerad

Vid en allvarlig händelse eller kris, då det går ett VMA-larm, uppmanas alla att gå inomhus, stänga fönster, dörrar samt ventiler. Men hur ventilationen stängs av skiljer sig stort beroende på vad för ventilationssystem som används.

Hur ventilationen i ditt boende stängs av skiljer sig avsevärt beroende på hur du bor. Bor du i en lägenhet ligger ansvaret oftast på fastighetsägaren att stänga av ventilationen. Bor du däremot i ett hus är det oftast du själv som har ansvaret för att ventilationen stängs av vid ett eventuellt VMA-larm.

”Om vi får meddelande i tid så agerar vi”

De som till exempel bor i lägenheter som förvaltas av det kommunala bostadsföretaget Bostaden i Umeå kommun behöver inte oroa sig kring ventilationen, den stänger företaget av själv.

– Vid de större bränder som varit har vi fått agerat och stänga av ventilationen i de närliggande fastigheterna. Förutsatt att vi får meddelat i tid om en olycka en brand så agerar vi, säger Mikael Lundgren, förvaltningschef Bostaden.

Privatpersoner kan hjälpa till

Som privatperson kan man också, vid ett nödläge, hjälpa till på egen hand genom att lägga handdukar och filtar för ventiler och fönsterkarmar.

Men enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så är det viktigaste om ett VMA-larm går att hålla sig uppdaterad på den aktuella lägessituationen genom att lyssna Sveriges Radio P4.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ökad beredskap

Mer i ämnet