I slutet av juli drar rötmånaden igång och risken för magsjuka och matförgiftning är extra stor. Västerbottens läns landsting uppmanar nu allmänheten till stor försiktighet vad gäller hygien och livsmedelskonsumtion.
– Det viktigaste är att se till så att man får i sig tillräckligt med vätska. En vuxen person behöver cirka 1,5 till 2 liter vatten per dygn. Om man har magsjuka med kräkningar och diarré behöver man ännu mer, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten, i ett pressmeddelande.
”Ibland kan man behöva skedmata barnen”
I det akuta skedet är vanlig vätskeersättning, som antingen går att göra själv eller som finns att köpa på Apoteket, ett bra alternativ. För att kroppen lättare ska behålla vätskan ska du dricka små klunkar tätt i följd och undvika söta drycker samt lightdrycker, då de kan ge dia
– Det är extra viktigt att se till att barn som har magsjuka får i sig vätska. Ibland kan man behöva skedmata barnen för att få i dem den mängd vätska de behöver, säger Samuelsson.