Anna-Lena Axelsson, föreståndare Skogsdatalabbet på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Nytt forskningsprojekt ska digitalisera skogen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nystartat projekt på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå arbetar med att digitalisera skogen. Datan ska kunna användas av forskare, företag och myndigheter. Projektet kan till exempel visa vilka effekter olika typer av avverkning kan ge på lång sikt.

I Sverige har har vi samlat in data om skogen i snart 100 år. Med hjälp av ny teknik växer den redan gigantiska mängden data ständigt. Skogsdatalabbet på SLU erbjuder analyser av den insamlade datan och gör också grafiska modeller och filmer med hjälp av till exempel drönare och marklaserscanner.

Bygger upp en 3D-miljö

En marklaserskanner kan ge extremt detaljerade 3D-bilder av skog och till och med enskilda träd. Den sätts upp i skogen på olika ställen och läser in bilder via laser, sedan sätts bilderna ihop till en 3D-miljö som går att röra sig i.

– Det här är ju framtiden. Det här är något som inte finns i var mans hand. Det här är ju ett forskningsprojekt som kan komma i drift om kanske tio-femton år i skogsbruket, säger Anna-Lena Axelsson, föreståndare Skogsdatalabbet SLU.

Kan visa effekter av avverkning

För att bearbeta de ofantliga datamängder som samlas in använder sig Skogsdatalabbet av stora kraftfulla datorer. I centrum finns också analysverktyget Heureka som till exempel kan visa vilka effekter olika typer av avverkning kan ge på lång sikt. Myndigheter, forskare eller företag kan sedan fritt använda både appar och data.

Intresset för Skogsdatalabbet växer nu både nationellt och internationellt.

– Ja, Norge är väldigt intresserade och Kina! säger Anna-Lena Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.