”Högre belastning i Skellefteå” – så har första veckan gått med stängt BB i Lycksele Foto: arkiv/SVT

Efter stängningen av BB i Lycksele – så har det gått

Uppdaterad
Publicerad

Nu har förlossningen och BB i Lycksele haft sommarstängt i en vecka. Oron inför sommaren var stor att det skulle leda till ökat tryck på enheterna i Umeå och Skellefteå. Enligt verksamhetschef Olov Grankvist är det för tidigt att utvärdera.

Sedan en knapp vecka håller BB i Lycksele stängt eftersom Region Västerbotten inte lyckats lösa bemanningen för tre semesterveckor.

Tagit höjd för många förlossningar

Ett 50-tal gravida boendes i inlandet är planerade att föda någon gång omkring de tre veckorna och tvingas i så fall åka hela vägen till kusten. I den siffran har regionen tagit rejäl höjd, menar man. Hittills har få av de förlossningarna skett.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det har varit fem förlossningar från Lycksele i veckan, tre i Umeå och två i Skellefteå, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten.

Oron bland barnmorskorna inför sommaren var stor. Hur ansträngt är läget nu?

– Det har varit lugnt i Umeå, mer belastning i Skellefteå, men det där varierar över tid. Det är jobbigt med bemanningen och kommer att vara så fortsatt i höst. Det är ont om barnmorskor.

Uppsägningar och sjukskrivningar bakom beslut

Han menar att den stora krisen egentligen har varit i Umeå tidigare. Men i Lycksele ledde uppsägningar och sjukskrivningar till att regionen inte kunde hålla öppet hela sommaren.

– Vi har inte de resurserna i personal att vi kan skicka upp hur många som helst från kusten, säger Olov Grankvist.

Samtidigt finns det akutberedskap på lasarettet i Lycksele ifall det blir bråttom.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet