Foto: SVT

Så kan du vara aktiv på kontoret

Publicerad

Många kommunanställda i Örnsköldsvik har börjat röra på sig mer under forskningsprojektet, men nu förs en kamp mot att inte falla tillbaka i gamla vanor.

– Vi är vanemänniskor, det är lätt att tappa bort nya, goda vanor, säger Gunilla Edman, som är hälsoutvecklare på Örnsköldsviks kommun, och mycket engagerad i forskningsprojektet som Umeå universitet driver.

16 gåband ingår i den ena lokalen som kommunen huserar i.

– De används ganska mycket, men vi har sett att de används mer i öppna miljöer och mindre när folk jobbar i enskilda rum. Troligen för att man söker sig till eget rum när man behöver jobba ostört, då vill man inte gå på gåband, säger Gunilla Edman.

Datorn påminner om rörelsepaus

I övrigt finns det pilatesbollar, pilatespallar, pausprogram i datorn som påminner om när det är dags att röra på sig och dessutom har informationskampanjer bedrivits.

I kommunhuset Kronan har ett aktivt kontor skapats, i kommunens lokaler på Nygatan ett traditionellt. I vår avslutas forskningsprojektet och sedan ska resultatet utvärderas av forskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Träning på jobbet

Mer i ämnet