I år har Länsstyrelsen i Västerbotten beslutat att 14 590 älgar ska fällas i länet. Foto: Berno Jonsson

Så många älgar får skjutas i länet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med tilldelningen för årets älgjakt i Västerbotten. Länsstyrelsen har beslutat att totalt 14 590 älgar ska fällas.

Målet med älgjakten är att begränsa stammen till 21 000 älgar för att uppnå en bättre balans mellan älgstammens storlek och vinterns betestillgång. Länsstyrelsen medger dock att det målet inte kommer att nås i år, utan att detta bara är ett steg i rätt riktining. Årets tilldelning är ungefär fem procent lägre än ifjol.

– Vi kommer inte nå målet med 21 000 älgar under vintern, men det är ett steg i rätt riktning, menar Erik Lindberg, viltförvaltare vid Länsstyrelsen.

”Många faktorer som spelar in”

Hur älgstammen påverkats av den tuffa vintern är oklart enligt Länsstyrelsen och menar att höstens jakt får utvisa hur det gått.

– Nu hör vi bara hur folk pratar, vissa har hittat döda kalvar. Det är många faktorer som spelar in hur de klarat vintern. Det kommer säkert vara stora lokala skillnader beroende på betestillgång, säger Lindberg.

Målsättningen med en stam i länet på 21 000 älgar är satt för att nå en rad effekter, med bland annat färre betesskador och färre trafikolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.