• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/SVT

Så många björnar får fällas

Publicerad

Färre björnar fälldes i årets skyddsjakt jämfört med 2015 och 2016. Eftersom man vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren så blir antalet björnar som får skjutas i höst fler – 26 björnar kommer få fällas i länet.

I vår blev det färre skyddsjakter efter björn, det på grund av rennäringens problem med björn i kalvningslanden. Det innebär att länsstyrelsen har kunnat öka tilldelningen för höstens licensjakt på björn i Västerbotten.

Licensjakten startar den 21 augusti, men redan nu är nio döda björnar kända i länet i år. Åtta björnar fälldes i skyddsjakt efter beslut från Länsstyrelsen och en björn dödades i samband med ett renangrepp i en hage.

Åteljakt från den 15 juli

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog i juni 2015 beslut om en målsättning för björnstammen i länet på 350 individer vilket gäller för åren 2015-2019.

Åtling är tillåten som jaktmetod åter igen. Det finns ett regelverk kring åteljakten och jägare uppmanas av länsstyrelsen att hålla koll på de villkor som finns i licensjaktsbeslutet. Utplacering av åtelmaterial får ske från och med den 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till länsstyrelsen som också ska godkänna åteljakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.