Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Opererar mer än tidigare” – hör Harriet Söderlund berätta om blodbristen i Region Västerbotten Foto: Stina Stjernkvist/TT

Risk för blodbrist i jul – Blodcentralen i Umeå: ”Vi behöver fylla på”

Uppdaterad
Publicerad

Blodlagren i landet behöver fyllas på inför jul- och nyårshelgerna. Landets blodcentraler bedömer att omkring 24 000 personer behöver ge blod under december för att säkra blodtillgången.

– Folk reser bort och vi behöver fylla på under de röda dagarna när vi inte har öppet, säger Harriet Söderlund, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen i Umeå.

Blod kan bara lagras i sex veckor och därför är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgerna.

”Går en blodpåse i minuten”

Blodet används bland annat till cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar.

– Man räknar generellt sett i snitt att det går en blodpåse i minuten dygnet runt året runt, säger Harriet Söderlund på blodcentralen i Umeå.

Behöver säkra blodtillgången

En sammanställning som gjorts i regionerna visar att ungefär 24 000 personer behöver ge blod under december för att säkra blodtillgången på landets blodcentraler under jul och nyårshelgerna.

I Västerbotten räknar man med att minst 1 000 blodgivare behövs. Men de ser gärna att fler kommer och ger blod.

– Det behöver vi, men just nu inför jul och så då behöver vi dem som redan är blodgivare och har fått en kallelse och är mogen att lämna blod och då är frisk och kan komma hit och ge blod, säger Harriet Söderlund.

I klippet berättar Harriet Söderlund om vilka blodgrupper som region Västerbotten är i störst behov av.

Stockholm 7 000

Västra Götaland 6 000

Skåne 5 000

Östergötaland 1 800

Västerbotten 1 300

Örebro 1 600

Uppsala 1 600

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter