Björn Edebrand, VD på SBR Byggingenjörerna, har märkt att fler väljer att certifiera sina besiktningsmän. Foto: Till vänster: Privat Till höger: Lars Pehrson / Svd / TT

Vem som helst kan kalla sig besiktningsman

Uppdaterad
Publicerad

Vid husköp brukar man kalla in en besiktningsman för att säkerställa vilket skick huset är i. Men vem som helst kan utge sig för att vara besiktningsman då det inte är en skyddad titel och det finns ingen lag på att alla besiktningsmän måste vara certifierade.

Enligt Björn Edebrand, VD på SBR Byggingenjörerna, så finns det ingen lag på att besiktningsmän måste vara certifierade.

– Vi tycker det är viktigt att beställaren får veta vad man får. Certifiering och av SBR godkänd visar att besiktningsmannen uppfyller kraven för detta och har relevanta förkunskaper, säger Björn Edebrand.

SBR Byggingenjörerna är en ideell yrkesorganisation för ingenjörer som jobbar för att höja kompetensen inom branschen. Hos dem finns 170 medlemmar i gruppen som gör husbesiktningar, 67 av dem är certifierade.

”Fler väljer att certifiera sina besiktningsmän”

Allt fler företag väljer idag att certifiera sina besiktningsmän, enligt RISE som är ett oberoende statligt forskningsinstiut. Anticimex som är ett av Sveriges största besiktningsföretag har sedan våren 2017 börjat certifiera sin personal som gör husbesiktningar. Det sker via en tredjepart, certifieringsbolaget Kiwa. Över hela Sverige har Anticimex runt 190 besiktningsmän.

– Våra och SBR:s certifikat är ganska lika men SBR:s bygger på att besiktningsmännen har en ingenjörsutbildning medan vi föredrar att de har en byggbakgrund. Alltså att de tidigare jobbat med att bygga hus och snickra, säger Johanna Lindström, utveckling- och kompetensansvarig vid hustjänster, Anticimex.

Här kan du se vilka av SBR:s medlemmar som är godkända besiktningsmän för överlåtelsebesiktning (även kallat husbesiktning) i ditt län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.