Malå är en av få kommuner i Västerbotten som har barnomsorg på kvällar och nätter. Foto: Leif Henningsson/SVT

Endast sex kommuner i Västerbotten erbjuder barnomsorg på obekväma tider

Publicerad

Endast sex kommuner i Västerbotten erbjuder barnomsorg på kvällar och helger – det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

En av kommunerna som inte har denna verksamhet är Vännäs.

– Det har varit tal om det någon gång, men underlaget har inte varit tillräckligt stort, säger Catarina Jakobsson, förskolechef i Vännäs.

Det finns inte något lagstadgat krav på att erbjuda barnomsorg på kvällar och helger, vilket räknas som obekväm arbetstid, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Däremot ska kommunerna sträva efter att erbjuda omsorg för den tid som det inte erbjuds förskola.

I Västerbotten är det sex kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid, och nio kommuner som inte gör det. I Vännäs har det inte funnits någon större efterfrågan enligt förskolechefen.

– Det har varit tal om det någon gång, men underlaget har inte varit tillräckligt stort, säger förskolechef Catarina Jakobsson, i Vännäs.

Varierande öppettider vid jul

De kommuner som erbjuder barnomsorg på kvällar och nätter har lite olika öppettider. I Umeå har förskolan Aftonstjärnan stängt på julafton och nyårsafton, men öppet de andra röda dagarna. I Malå så är det stängt fem dygn per år.

– Vi har inte fått några kommentarer från föräldrarna kring att vi har stängt då. Det har med budget och efterfrågan att göra. I en större kommun är efterfrågan också större, säger Evelina Hedström, verksamhetsansvarig i Malå.

De här kommunerna erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid

Lycksele

Malå

Norsjö

Skellefteå

Storuman

Umeå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.