Hör hur man hanterar värmen på Vännäsby äldrecenter. Foto: SVT

Så svalkar de sig på Vännäsby äldrecenter

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan som svept in över länet har fört med sig höga temperaturer och en klass 1-varning. På Vännäsby äldrecenter fick de äldre svalka sig med vattenmelon och milkshake.

I Vännäsby var det under torsdagen en tryckande hetta, och på äldrecentret i byn snurrade fläktarna för fullt. Undersköterskorna Lotta Eriksson och Sanna Johansson dukade fram en sommarbuffé med både salta snacks och läskande dryck till de boende.

Under semestermånaderna bemannas äldreomsorgen av många vikarier, och på Vännäsby äldrecenter är man noga med att utbilda sina vikarier. De får redskap i hur man ska agera vid en värmebölja redan innan de börjar jobba.

– Man måste hela tiden se till att de dricker bra, att kanske inte ha för varma kläder på sig, säger Sanna Johansson.

– Och man kan ge dem extra duschar, fyller Lotta Eriksson i.

”Måste ju prioritera människan föra att torka golvet”

Det pratas ofta om tidsbrist inom äldreomsorgen. Men det finns alltså tid här att kunna ta en extra kalldusch om man behöver?

– Ja, tid går alltid att finna. Jag måste ju prioritera människan före att torka av golvet kanske, säger Lotta Eriksson.

Sture Johansson som är boende på Vännäsby äldrecenter, verkade dock uppskatta sommarvärmen.

– I det hela taget tycker jag den är bra.

I klippet ovan hör du personalen berättar om hur man kyler ned de äldre, och Sture Johansson ger tips på hur man kan svalka sig i värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.