Foto: SVT

Oro hos politiker – storregionen förvirrande för väljare

Uppdaterad
Publicerad

Årets landstingsval är också ett val till den regionkommun som ska bildas i Västerbotten den 1 januari 2019. Det ställer lite extra krav på både väljare och politiker.

Efter årskiftet bildas nya Region Västerbotten, där bland annat landstings- och regionfrågor ska rymmas i samma organisation och där alla politker är folkvalda. Men valet av regionpolitiker kallas den 9 september för landstingsval, vilket flera politker SVT Västerbotten pratat med tror är förvirrande för väljarna.

– Nej, jag tror inte att folk förstår vad det är för skillnad, speciellt som det står landstingsval på valsedeln, säger Miljöpartiets förstnamn på landstingslistan Emma Lindqvist.

– Jag tror att en del har följt frågan och vet att man slår ihop region västerbotten och landstinget, men jag tror att det kommer att dröja innan alla vet om det, säger Nicke Grahn (L), landstingspolitker som är partiets ansvarige för regionala frågor.

Fler uppgifter

Den nya regionen ska jobba klassiska landstingsfrågor som hälso- och sjukvård, men också med kollektivtrafik, kultur och regional utveckling. Det blir alltså mer för väljarna att ta ställning till och ett bredare uppdrag för politikerna.

– Vi ska nu spänna över hela området för västerbottningarnas bästa, men då får man hitta de politiker som har regionhatten på sig för här ska vi se helheten, säger landstingskandidaten Hans-Inge Smetana (KD).

– Det kräver av partierna att man breddar sig. Tidigare har nog partierna involverat personer som arbetat i vård, men idag behövs politiker som har koll på den regionala utvecklingen, säger landstingspolitikern Petter Nilsson (SD).

Direktvald styrning

Flera partier betonar att den nya regionkommunen borde bli billigare och effektivare än att som idag ha två parallella organisationer. Dessutom innebär den nya regionkommunen att alla politiker blir direktvalda av folket och därmed kan ställas till svars på ett tydligare sätt än i dagens region Västerbotten där politikerna utses indirekt.

– Vi tycker att man ska kunna utkräva ansvar av politkerna och det kan man göra nu, säger Hans-Inge Smetana (KD).

-  Det blir lättare för väljarna att rösta på de man vill ska företräda en, det blir bättre demokrati, säger Nicke Grahn (L).

Vill tona ner skillnader

Landstingsrådet Niklas Sandström (M) håller med om att det kan råda viss förvirring runt landstingsvalet, men tycker inte att det för så stora praktiska konsekvenser. Det blir lättare med tydligt politiskt ansvarsutkrävande, men den vanliga väljaren kommer nog inte att märka så mycket av övergången till region.

– Jag förstår att det kan uppfattas som otydligt, men jag vill tona ner skillnaden, säger Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.