Peter Olofsson (S), Ewa-May Karlsson (C), Nicklas Sandström (M). Foto: SVT

Så tycker politikerna om parkeringsavgifterna på NUS

Publicerad

Priserna för besöksparkering vid universitetssjukhuset i Umeå har tredubblats på tio år. Av landets universitetssjukhus är det bara Uppsala som har dyrare p-avgifter. Vi frågade politikerna vad de tycker om parkeringsavgifterna vid sjukhuset – här är de svar vi fick in.

Vi mailade alla gruppledare i Region Västerbotten denna fråga:

Vad tycker ditt parti om parkeringsavgifterna vid Norrlands universitetssjukhus? Tycker ni att de ska sänkas eller höjas?

Här är de partier som svarat:

MODERATERNA

Nicklas Sandström (M). Foto: SVT

Nicklas Sandström (M): ”Vi förstår om det uppfattas som dyrt för de som måste ta bilen till sjukhuset. Att sänka kostnaden skulle medföra att regionen skulle behöva spara på något annat. Just nu pekar sjukvårdens underskott för år 2019 på cirka 800 miljoner kronor. Sjukhusets parkeringar är även en del av ett större område med bland annat universitet och resecentrumet. Därför behöver prissättningen var någorlunda likartad. På sikt behöver fler besök ske i primärvården eller över internet. Då behöver patienterna inte komma alls till sjukhuset.”

CENTERPARTIET

Ewa-May Karlsson (C). Foto: SVT

Ewa-May Karlsson (C): ”Det är väldigt dyrt och drabbar tyvärr mest patienter och anhöriga som redan har åkt långt med egen bil och har höga kostnader för det. 

Där vi inte har fungerade kollektivtrafik är ju tyvärr egen bil enda alternativet om det inte blir en sjukresa men det blir ju ännu dyrare. Regionen har dessutom en rätt hög självkostnad som de får stå med 100 kronor per enkelresa och endast 10 kronor milen i reseersättning. Vilket innebär att du måste ha mer än 10 mil enkelväg för att få ut något. Om man rapporterar varje resa och når 1 600 kronor i egenavgift så slår högkostnadsskyddet till. 

Vi måste få till ett system där patienter ska ha låg alternativt fri parkering och de som egentligen skulle kunna åka kollektivt väljer det alternativet. Det vinner vi på både ur ett miljö och ekonomiskt perspektiv. 

Parkeringssituationen kring NUS och Universitetet är otroligt ansträngd och det kostar både tid och pengar att snurra runt bara för att hitta parkering. Här måste det till en bättre lösning. 

Skulle vara spännande om det gick att analysera hur många fordon som skulle försvinna om kollektivtrafiken användes på ett annat sätt.”

MILJÖPARTIET 

Emma Lindqvist (MP). Foto: SVT

Emma Lindqvist (MP): ”Miljöpartiet vill att så många som möjligt ska gå, cykla eller åka kollektivt. Höjs parkeringsavgiften är chansen större att vi tänker till när vi ska välja färdmedel. Det finns människor som ska besöka NUS som patient som inte har något alternativ till bil. Dessa personer bor ofta flera mil från Umeå och till dessa ersätter regionen kostnader över 100kr. MP tycker alltså att parkeringsavgifterna ligger på en bra nivå.”

VÄNSTERPARTIET

LiseLotte Olsson (V). Foto: SVT

LiseLotte Olsson (V): ”För Vänsterpartiet kommer alltid jämlikheten först – när vi ställer om för klimatet ska det göras jämlikt. 

Vi vill stimulera resande med kollektivtrafik, och gärna få bort mycket av trafiken runt sjukhusen i regionen, av miljö, hälso- och trafiksäkerhetsskäl. Regionen måste också ha avgifter som inte avviker allt för mycket från kommunens och universitetets avgifter, annars kommer trafik från de parkeringarna flyttas till sjukhusets parkering. Alla kan dock inte resa kollektivt när de ska besöka sjukvården och för de som har många och återkommande besök, t ex föräldrar med svårt sjuka barn, skulle vi vilja se en annan lösning än de vi har idag. 

Vi arbetar med att få till en översyn för att hitta en lösning för parkeringsavgifterna, så att kostnaden i sig inte oskäligt drabbar de som har återkommande behov av parkering i anslutning till sjukhusbesök.”

KRISTDEMOKRATERNA

Hans-Inge Smetana (KD). Foto: SVT

Hans-Inge Smetana (KD): ”Intressant frågeställning. Vi håller just nu på se över rutinerna för sjukresor då vi ser att de dyra sjukresorna har ökat markant den sista tiden. Och som du nog vet har Region Västerbottens ekonomi lite att önska. Så krävs vi ser över alla konton.

När detta är sagt så vill vi för miljöns skull öka det kollektiva resandet. Men vi vet också att även om vi ökar det kollektiva resandet så fungerar det inte för alla. Och då kommer vi till en tillgänglighetsaspekt när det är så tufft hitta en parkering när man ska på NUS och om man väl hittar en så får man betala ordentligt.

I valet gick vi som parti ut med att det bör vara gratis att parkera när man ska på NUS. Man bör hitta rutiner så denna möjlighet inte överutnyttjas av andra samt att det kan öka bilåkandet. Men kopplat till att man ser över de övriga reserutinerna går det hitta former för att skapa bättre tillgänglighet för att besöka NUS och samtidigt ha med miljöaspekten.”

SOCIALDEMOKRATERNA

Peter Olofsson (S). Foto: SVT, Mikael Assmundsson

Peter Olofsson svarade i en intervju med SVT:

– Vi tycker nog definitivt att det är för dyrt, säger Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Peter Olofsson menar att de inte kan sätta ett lägre pris, eftersom priserna dras upp av de kringliggande parkeringarna som ägs av Umeå kommun och Akademiska Hus.

– Skulle vi ha helt andra priser än universitetet och övriga Umeå kommun skulle våra parkeringar haverera. Däremot tittar vi på att hitta en lösning för de som tvingas stanna länge på sjukhuset. Där vill vi hitta former för att differentiera parkeringsavgiften, säger han.

Sverigedemokraterna och Liberalerna har inte svarat på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.