– Folk tror att det ett aprilskämt, men vi pysslar inte med sådana, säger Kenneth Jonsson, vakthavande befäl vid Umeåpolisen.
På tisdagsmorgonen kom den första rapporten om en sälunge som setts på en åker i Sörmjöle, ett par mil söder om Umeå. Den vilsekomna sälen togs om hand och sattes ner i en å i närheten.
”Det var lite exotiskt”
Nils Berglund arbetar som mätningstekniker vid Botniabanan och när han var vid Sörmjöle och arbetade trodde han knappt sina ögon. Strax före lunch visade några kollegor honom den lilla sälen som kollegorna hade hägnat in mellan några pallar.
– Mina kollegor såg sälungen vid en åker så dom stängde in sälen innanför pallarna och ringde polisen, men strax därefter hade sälen smitit, säger Nils Berglund till Västerbottensnytt.
Kort därefter var det dock en grävmaskinist som lyfte upp sälen och körde ner sälen till Sörmjöleån.
– Jo, jag måste ju säga att det var lite exotiskt att se sälen där, det hade man ju inte räknat med, säger Nils Berglund.
Sälarna har navigerat fel
Strax efteråt hittades en annan säl på en parkeringsficka nära Bjuröklubb, söder om Skellefteå, och ytterligare en på E 4 vid Ånäset, flera kilometer från havet.
Sälungarna har enligt polisen helt enkelt navigerat fel när de ålat iväg på snön.
– Vi har inte gjort något åt det hela. Naturen råder vi inte över, säger Kenneth Jonsson till TT.
Isläget påverkar
– Sånt här händer nästan varje år, särskilt om det är dåligt med is, säger sälforskaren Olle Karlsson vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
– Diperioden för gråsälar är bara två-tre veckor, sen lämnar mamman sin unge, som får klara sig på egen hand. Normalt ligger isen kvar ganska länge, och då kan ungarna ha ett bra underlag att ligga kvar på. Men år som det här kan isflaken dom fötts på driva iland ganska snart, och landar då ungarna på någon märklig plats och börjar kravla åt fel håll – ja, då kan dom hamna i stort sett var som helst.
Börjar föda på land istället
Fenomenet med vilsekomna sälungar kan alltså bli vanligare om vintrarna fortsätter vara milda med dålig havsis. Men sälhonornas beteende kan också ändras.
– I Stockholms skärgård och vid den baltiska kusten har en hel del av gråsälarna valt att föda på land istället för på is, säger Olle Karlsson.
Och vad ska man då göra om man hittar en sälunge uppe på land, långt från vattnet?
– Det bästa är om man kan hjälpa den ned i vattnet igen, om den är väldigt långt från stranden. Men annars klarar sig sälungar bäst på egen hand.
Västerbottensnytt/TT