Programdirektören förklara varför salstentor införs igen i Umeå Foto: Tommy Forsgren

Salstentorna återinförs för att undvika fusk bland Umeås läkarstudenter

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Hultin är överläkare i anestesi och intensivvård, programdirektör för läkarutbildningen i Umeå och ansvarig för kunskapsprovet för läkare. Han förstår studenternas oro, men säger att universitetet tillsammans med kårerna vidtagit åtgärder för att minska risken för smitta. 

– Jag kan förstå oron, men i det här fallet är det låg risk för coronasmitta. Vi har dessutom ett ganska lågt smittal på programmet just nu, säger Magnus Hultin. 

I våras hade Umeå universitet ett försök där studenterna gjorde tentorna hemma med övervakning via en app, men eftersom det inte går att kontrollera till hundra procent att studenterna inte fuskar, väljer man nu att ha fysiska salstentor igen.

40-tal avstängda för fusk

Enligt disciplinnämnden vid Umeå universitet har totalt har 38 studenter stängts av i år på grund av fusk och 4 har varnats. Varningarna var för att studenterna använt sig av otillåtna hjälpmedel. Förra året var det 29 stycken studenter som stängdes av.

Under hösten har universitetet varit i kontakt med smittskyddet och kårerna. Tillsammans har universitetet utarbetat en plan för att minimera risken för smittspridning. Bland annat har universitetet minskat antalet studenter som kommer vara i salen samtidigt. Studenterna kommer att släppas in genom olika ingångar och det är mer än två meters avstånd mellan borden.

”Förutsätter att alla agerar professionellt”

–  De som inte vill kan vänta till omtentamen eller ytterligare ett steg, men vi erbjuder det vi tror är ett säkert sätt att skriva tentamen, säger Magnus Hultin.

Finns det inte en stor risk med en tenta i stor grupp när det varit jullov och studenterna umgåtts med sina familjer och varit på praktik? 

– Jag förutsätter att alla studenter agerar professionellt. Har man symptom på smitta eller är sjuk så ska man inte komma på tentan, säger Magnus Hultin.

I videon förklarar han varför det är lätt att fuska digitalt, och mer om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.