Samebyn: Ett stort steg framåt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen gruva i Stekkenjokk. Bergsstaten meddelade idag att Vilhelmina Mineral AB:s ansökan om att återuppta gruvbrytning i Stekkenjokk avslås – till glädje för samerna.

Att rennäringen ges företräde framför mineralintressen händer ytterst sällan, aldrig någonsin tidigare har bergstaten fattat ett sådant beslut, skriver Vornese sameby i ett pressmeddelande.

– Att myndigheten nu fattat ett beslut om att avslå ansökan är ett stort steg framåt, säger Jenny Wik Karlsson, ombud för Vornese sameby och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund i pressmeddelandet.

– Att myndigheterna i alla led  påtalat att de negativa konsekvenserna för renskötseln skall ges företräde framför kortsiktiga ekonomiska intressen visar att man i detta fall lyssnat på samebyarnas inställning och också förstått konsekvenserna av en gruvetablering, säger Jenny Wik Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.