Samer kunde inte stoppa vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Miljööverdomstolen ger SCA och Statkraft klartecken att bygga hundratals vindsnurror i ett område vid gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

Området mellan Hammarstrand, Borgvattnet och Ramsele utnyttjas i dag för renbete av Jiingevaerie sameby – och dagens beslut från Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt kan ses som vindkraftens seger över renskötseln.

Ger grönt ljus

Jiingevaerie som överklagat miljödomstolens ja till vindkraftsprojektet, hade fått prövningstillstånd i den högsta rättsinstansen för att pröva tre olika mål rörande parker som vindkraftbolaget planerat i samebyns renskötselområden.

Men miljööverdomstolen fastställer alltså den tidigare domen i den lägre instansen – och ger grönt ljus till jättesatsningen i miljardklassen som innebär sex planerade vindkraftsparker med totalt 460 vindkraftverk.

Ger en frizon

Men samtidigt som domen innebär ett svårt bakslag för Jiingevaerie sameby, ser de renskötande samerna i stort ändå somen som ett steg framåt. Domen fastslår nämligen också att en frizon på minst fem kilometer från varje vindkraftverk måste finnas till närmaste bebyggelse.

– Så på så sätt är det en frangång för renskötseln i stort. Men för vår samebyn innebär domen förstås en förlust för vår sameby, säger Marianne Persson från Jiingevaerie sameby till SVT.

SCA och Statkrafts gemensamt ägda kraftverksbolag räknar med att kunna börja leverera el år 2013.

SVT / Jamtlandsnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.