Sara Blind, väljare i Umeå. i Bakgrunden Mårten Hallebjär. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametingsvalet pågår för fullt

Uppdaterad
Publicerad

En av de som kommit till vallokalen i Umeå är Sara Blind. Hon tycker det är viktigt att göra sin röst hörd. Hon tyckte inte det var svårt att bestämma sig för vem hon skulle rösta på, även om flera av partierna är ganska lika.

– Det är mer vilket block. Vilka man tänker sig kommer att samarbeta med varandra, säger Sara Blind till Sameradion & SVT Sápmi.

Sametingsvalet

Hon har röstat på en ung kvinna och hoppas på gott samarbete i Sametinget kommande mandatperiod. Hon hoppas också att politikerna kan lobba mycket i media om de frågor som är viktiga för Sápmi.

”Viktigt att så många som möjligt röstar”

Natalie Carrion är en av valförrättarna i Umeå. Hon har tagit på sig uppdraget för att det känns viktigt att delta.

– Det handlar ju om demokrati och det känns viktigt att se till att folk som kommer hit också blir väl och riktigt bemötta.

TV: Sametinget på 55 sekunder

En annan som tagit sig till vallokalen i Umeå är Mårten Hallebjär som röstat i alla sametingsval hittills.

– Jag tycker det är viktigt att så många samer som möjligt röstar i Sametinget. Ju fler vi är som röstar desto bättre blir demokratin, man får ett ordentligt utslag på valresultatet.

Vad var det som avgjorde hur du röstade?

– Jag har inte ändrat uppfattning det här året och inte de förra gångerna heller och jag har haft en ganska klar syn på vad jag vill i röstningen min. Samernas rättigheter. Både rennäringen och rätten till land och vatten är viktigt, säger Mårten Hallebjär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet

Mer i ämnet