Två samiska skelett och fem kranier saknas efter att ha grävts upp i Lycksele på 1950-talet. Foto: SVT

Samiska kvarlevor försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Två samiska skelett och fem kranier saknas efter att ha grävts upp i Lycksele på 1950-talet. 25 kranier har hittats och sänts tillbaka, men var resten är vet ingen idag.

– Nej, så är det. Man håller på att undersöka ett antal platser på museer, men just nu vet man inte riktigt var kvarlevorna finns, säger Jans Heinerud, vid Västerbottens museum som ansvarar för den planerade återbegravningen.

Samerna begravdes i Lycksele på 1600- och 1700-talet. När nuvarande Gammplatsen öppnades i Lycksele i början av 1950-talet gjordes utgrävningar och då hittades den samiska begravningsplatsen. Flera av de samiska kvarlevorna hade också då bevarade koltar.

Sju kartonger kvarlevor glömdes bort

Kvarlevorna sändes till Stockholm och glömdes sedan bort. För två år sedan kom dock det mesta i retur till Västerbottens museum i Umeå.

– Det handlar om sju kartonger med kvarlevor. Vi hoppas att man hittar det som saknas i Stockholm snart och räknar med en begravning om ett till två år, säger Jans Heinerud.

Landets största samiska återbegravning

Tidigare har begravningar av samiska kvarlevor genomförts i Tärnaby och Jämtland. Det handlar då om enstaka samer. Det här skulle blir den största samiska återbegravningen hittills i Sverige. Mikael Jakobsson, som är ordförande i Lycksele sameförening, är en av dem som ser fram emot återbegravningen.

Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening, vid Gammplatsen. Foto: SVT

– Av respekt för mina förfäder så vill jag att kvarlevorna ska få komma hem och begravas på nytt. Man har begravt dem här en gång, så kvarlevorna måste tillbaka, säger Mikael Jakobsson i Lycksele.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.