Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är låg arbetslöshet och vi slåss om medarbetarna” – hör Björn Hammar, verksamhetschef hälso- och sjukvård om det svåra bemanningsläget. Foto: Julia Pohjanen/SVT

40 sjuksköterskor saknas i Umeå till sommaren: ”Sämre än någonsin tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen saknar i nuläget 40 sjuksköterskor i Umeå för att klara sommarbemanningen. Trots att kommunen lockar med en bonus på 25 000 kronor extra i månaden är intresset är fortsatt lågt.

– Det ser sämre ut i år än vad det någonsin gjort tidigare, säger Björn Hammar, verksamhetschef hälso- och sjukvård.

Inför vårdens sommarbemanning saknas i nuläget 40 sjuksköterskor, 10 arbetsterapeuter och 8 fysioterapeuter i Umeå kommun.

För att försöka lösa bemanningskrisen har det gjorts besök i Vasa i Finland och det har även anordnats träffar för att ragga personal. Kommunen satsar också på en sommarbonus där man kan få ett tillägg på lönen på 25 000 kronor i månaden.

Erbjuder sommarbonus

För att få ta del av sommarbonusen som kommunen erbjuder krävs tre till fyra års erfarenhet som utbildad sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut.

I klippet hör du verksamhetschefen om bemanningskrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.