Foto: SVT

Raggar sjuksköterskor med sång

Uppdaterad
Publicerad

Ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har haft stora problem att rekrytera sjuksköterskor. I somras gjorde personalen en video där de dansade och sjöng för att ragga sköterskor. Nu har de tillsatt tre tjänster och har flera sökande.

Det var inga sökande alls till sjukskötersketjänsterna på ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus för en månad sedan.

–Det är en fysisk tung avdelning. Ortopeden har haft väldigt dåligt rykte, säger Cecilia Lundberg, som är sjuksköterska.

Personalen tog saken i egna händer och gjorde en video för att ändra på det här och locka till sig fler sjuksköterskor. I videon sjunger personalen en egenskriven text till låtarna We are the Champions av Queen och Sean Den Förste Banan (Här kommer Kingen in) av Sean Banan. Det här visade sig bli en succé.

– Nu har vi haft flera intervjuer och tre sköterskor har anställts, säger Cecilia Lundberg.

Videon har fått ett enormt genomslag. Den har visats snart 29 000 gånger på Youtube, och uppmärksammats av medier i hela Sverige, och även i Finland och Norge. Cecilia Lundberg och Linda Åström tycker det är bra att vårdyrket får positiv publicitet för en gångs skull även fast det finns problem inom vården.

– Det är fruktansvärt stressigt. Vissa dagar när jag kommer hem frågar jag mig sig om jag ens har hunnit sätta mig ned men patient som kanske behövde det, säger Linda Åström, som är undersköterska.

– Men jobbet är även jättekul och otroligt givande. Man får jättebra kontakt med vissa patienter och otroligt bra respons tillbaka att vi gör ett bra jobb, säger Cecilia Lundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.