Under fredagen sattes en ny skylt upp vid korsningen i Stöcksjö. Foto: SVT.

Sänker hastigheten i korsningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer skadades igår kväll vid en trafikolycka i Stöcksjö söder om Umeå. Byborna har i flera års tid krävt att hastigheten vid korsningen ska sänkas från 90 till 70 kilometer i timmen, och idag blev det också verklighet.

Ingvar Persson som är ordförande i vägföreningen säger att han är nöjd, men att sänkningen inte har med gårdagens olycka att göra.

– Vi har påtalat att den här korsningen är farlig länge, det är en krök på E4:n och dessutom en liten backe, sikten är dålig, säger Ingvar Persson.

”Det känns ju bra”

Länge fick byborna inte gehör för kravet, bland annat sa Umeå kommun nej i sitt remiss-svar.

– Men nu har länsstyrelsen beslutat om 70 kilometers-gräns och det känns ju bra, säger Ingvar Persson.

Han var själv och hjälpte till vid olyckan på torsdagskvällen och hoppas att hastighetsbegränsningen kan förhindra fler olyckor i framtiden.

Vill se fler förändringar

Lena Magnusson, bybo, menar att förändringarna vid korsningen är en början men att det behövs fler.

– Jag vill nog tillägga att sänkt hastighet och en hastighetskamera kommer inte vara tillräckligt helt för att det har börjat bli så mycket trafik i omlopp i området på grund av tillväxt av byn. En mer långsiktigt och mer säker lösning skulle vara en av-och påfart ut på E4:n.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.