Malin Ackerman ska gestalta Sara Lidman i filmen. Foto: Privat

Sara Lidmans liv blir film

Publicerad

Sara Lidmans liv ska bli långfilm. Inspelningen har redan börjat och rollen som Sara gestaltas av Lyckseleprofilen Malin Ackerman.

I veckan har delar av den blivande långfilmen spelats in i Sara Lidmans hemby Missenträsk. Rollen som Sara spelas av Malin Ackermann som sprang på filmteamet av en slump när hon i somras vistades i Lidmans hemby för att skriva och vara för sig själv.

– Jag var i Missenträsk några veckor för att skriva i somras. Jag ville vara i Saras miljö, jag känner att vi har en del likheter med hennes sätt att bedriva kamp kring Norrland och inlandsfrågor, säger Malin Ackermann. 

”Känns helt fantastiskt”

Kvinnan som ligger bakom filmen är Gunilla Bresky och hon fattade tycke för Ackermann efter deras möte i Missenträsk.

– Gunilla ringde och undrade om jag ville gestalta Sara i den här filmen. Det kändes ju helt fantastiskt för mig och vi filmade igår, så hemligheten jag burit på sedan i januari får jag äntligen gå ut med, säger Ackerman.

Jagar pengar

Regissören Gunilla Bresky har ett tiotal långfilmer bakom sig. Just nu jagar hon finansiering till den redan påbörjade filmen om Sara Lidman.

– Jag vill göra en film om Sara till unga kvinnor idag. Att det blev Malin som ska gestalta Sara är inga konstigheter. Hon har något av Saras anda, samma kroppsbyggnad och nu har hon modigt nog klippt håret som Saras spretiga frisyr.  

Om allt går som det ska beräknar regissören Gunilla Bresky att filmen kommer att vara färdig någon gång under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer