Foto: TT

Satsar på mjölkbönder och läkare i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Riktade satsningar mot mjölkbönder i Norrland, rennäringen och en utbyggd läkarutbildning. Det är några av förslagen i den regeringsbudget som presenterades på onsdagen som direkt berör Västerbotten.

I den budget för 2018 som regeringen lade fram på onsdagen finns redan kända förslag som höjt barnbidrag och satsning på förlossningsvården, men också en del satsningar som riktar sig direkt till norra Sverige. Det handlar till exempel om att Norrlandsstödet, som framförallt går till mjölkproducenter, ska höjas med 100 miljoner kronor. På så sätt hoppas man öka lönsamheten och därmed även produktionen i Norrland.

En annan föreslagen satsning som direkt berör Västerbotten är utbyggnaden av läkarutbildningen. Regeringen vill satsa nio miljoner under 2018, vilket motsvarar 40 utbildningsplatser, utspritt över de läkarutbildningar som idag finns i landet. Fram till 2023 ska satsningen omfatta 440 utbildningsplatser.

– Vi gör en stor satsning på läkarutbildningen och personalen är ju vårdens framtidsfråga, säger socialminister Annika Strandhäll (S), som presenterade budgeten i Västerbotten.

Rennäringen berörs i budgeten

Strandhäll ville också lyfta fram de breda vårdsatsningar som regeringen vill göra, till exempel när det gäller förlossningsvården.- Det känns väldigt viktigt med bra förutsättningar, man ska inte behöva känna oro i samband sin förlossning. De resurser vi satsar kan användas till bemanning och kompetensutveckling.

Räcker det för en säker förlossningsvård i norra Sverige?

– Ja, man får säga att det är en väldigt stor satsning som görs.

Även rennäringen berörs i den föreslagna budgeten. Regeringen föreslår en höjning med tio  miljoner kronor från och med 2018 för att hantera frågor som stödutfodring, processer runt markutnyttjande och samhällsplanering.

Så mycket får din kommun

Såhär fördelas pengarna över kommunerna. Beräknat i miljoner kronor.

Bjurholm: 4,7 milj.

Dorotea: 7,0 milj.

Lycksele: 20,0 milj.

Malå: 6,0 milj.

Nordmaling:12,7 milj.

Norsjö: 9,0 milj.

Robertsfors: 10,7 milj.

Skellefteå: 105,4 milj.

Sorsele: 8,2 milj.

Storuman: 10,3 milj.

Umeå: 123 milj.

Vilhelmina: 17 milj.

Vindeln: 9,5 milj.

Vännäs: 12,7 milj.

Åsele: 7,1 milj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.