Foto: SVT

Satsar miljoner på att visa Norrlands bästa sida

Publicerad

Sex av de största kommunerna i de fyra nordligaste länen jobbar i ett projekt för att förnya bilden av norra Sverige. 3,6 miljoner kronor satsas under en fyraårsperiod.

Det handlar om att synliggöra Norrland som möjligheternas område för marknad, forskning och utveckling i kombination med en storslagen natur.

”Allt som behövs finns här”

De sex kommunerna vill ändra på bilden av Norrland som en tärande part av landet där folk lever på bidrag och bara jagar, fiskar och kör snöskoter.

– Om vi ska marknadsföra den här platsen på jorden i konkurrens med resten av världen så är det nödvändigt att vi visar på att allt som behövs finns här i norra Sverige, säger Elvy Söderström som idag är ordförande i regionfullmäktige i Västernorrland.

Industriföretag – mitt i skogen

Ett exempel på den motsatta bilden av Norrland är företaget Stalondämparen som tillverkar en ljudämpare för jaktvapen mitt ute i skogen i byn Stalon mellan Vilhelmina och Klimpfjäll och som med sina 11 anställda omsätter cirka 20 miljoner per år.

– Här finns oändliga möjligheter. Det är låga hyror och vi har stora landområden att testa våra produkter på och vi ser inga nackdelar med att verka i glesbygd, säger Maria Axelsson som är delägare i företaget.

Gemensamt samarbetsprojekt

Liknande exempel som ljuddämparfabriken i Stalon finns i hela norra Sverige. Det är kommunerna Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Umeå , Skellefteå och Luleå, som genomför samarbetsprojektet som ska ändra på bilden av norra Sverige. 

Maria Axelsson menar att bilden av Norrland som en tärande part av Sverige inte alls stämmer.

– Nej jag håller inte alls med om den bilden. Förutom en storslagen natur med dess möjligheter har vi också industri, forskning och utbildningsmöjligheter i hela regionen, säger Maria Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.