Arkivbild Foto: SVT.

Sävarsågen oroas över central dragning av Norrbotniabanan

Publicerad

Sävarsågen som drivs av skogsbolaget Norra tycker att beskedet med en central dragning av Norrbotniabanan genom Sävar är bra, men oroande. – För vår del har ett industrispår varit huvudfrågan och dagens beslut säkrade inte den möjligheten tyvärr, säger Mats Boström, vice vd Norra.

Under måndagen meddelade Trafikverket att Norrbotniabanan får en central dragning genom Sävar. Men något besked om ett industrispår är inte kommunicerat av myndigheten, något som oroar sågen i Sävar.

– Vi är glada över att Skogforsks verksamhet nu är räddat och att framtidens skogsplantor kan fortsätta utvecklas. Men vårt erbjudande om att lägga upp gods på järnväg och på så sätt minska ner med 75 lastbilar per dag är ännu inte antaget, säger Mats Boström, vice vd Norra i ett pressutskick.

Bolaget har förordat den nordliga dragningen men hoppas nu på att Umeå kommun håller sitt löfte om ett nytt industriområde och spårdragning dit. Kommunen föreslog i höstas att de skulle anlägga ett nytt industriområde med spåranslutning till Norrbotniabanan, ett löfte sågen nu hoppas efterlevs.

– Norra skulle på så vis erbjudas möjlighet att endast förlänga och bekosta sista sträckan till sågområdet, säger Mats Boström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer