Moderaterna och Socialdemokraterna är två av förlorarna när Bjurholmarna nu fått välja styre. De stora vinnarna är Centerpartiet och inte minst Sverigedemokraterna. Foto: SVT design

SD ökar mest av partierna i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna är två av förlorarna när Bjurholmarna nu fått välja styre. De stora vinnarna är Centerpartiet och inte minst Sverigedemokraterna. SD får fler stolar i fullmäktige än de kan fylla.

Moderaterna backar 8,5 procentenheter medan Centerpartiet går framåt och ökar med 4,2. Det innebär att de borgerliga behåller den egna majoriteten.

Socialdemokraterna i Bjurholm följer däremot rikstrenden och backar med 4,5 procentenheter och tappar ett mandat. 

–Jag är besviken på resultatet och att vi tappar ett mandat till Svergiedemokraterna. Vi har kämpat hårt under valrörelsen försökt att nå ut med en politik med budskapet att vi behöver tillväxt och folk som flyttar till Bjurholm, säger Dagmar Schröder (S).

Moderaterna tappar tre mandat, något som inte chockerar Christina Lidström (M).

– Det var rätt väntat eftersom vi har ett nytt kommunalråd och förstanamn på listan, det är alltid en osäkerhet. Sen ligger vi på gränsen och behöver bara några fler röster för att få SD mandatet. Vi ligger på gränsen till åtta mandat, säger hon.

Viveka Svensson (SD): ”Känns hedervärt”

Viveka Svensson är överst på Sverigedemokraternas lista till fullmäktige och hon är nöjd över resultatet men säger även att det är stigmatiserande att tillhöra partiet.

– Det är inte så många som vågar stå för att de är Sverigedemokrater, man förlorar vänner och arbetskamrater, så är det, säger Svensson (SD).

Om att ta plats i fullmäktige och att partiet lycks få fler mandat än de har kandidater för säger hon:

– Det känns spännande och hedervärt att vi fått sådant förtroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet