Foto: SVT

Besöksnapp för pimpelfiske i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Vintersolen lockar ut många just nu och pimpelfiske är en populär sysselsättning. En av alla pimpeltävlingar som arrangeras i länet är Lyckselenappet kommande helg.

Inför Lyckselenappet är det många som övar på sina fiskekunskaper och en av dem är 13-åriga Alma Wahlberg som tog hem vinsten för två år sedan.

Intresset har exploderat

För fjärde året i rad arrangeras Lyckselenappet. Första året kom 20 deltagare, andra året 50 och tredje året exploderade intresset.

– Det var strålande väder och vi hade lovat alla barn och unga gratis fiskeutrustning. Det kom 150 personer och vi fick ut på stan och köpa mer utrustning och borra fler hål i isen, säger Rolf Wahlberg, aktiv i fiskeklubben Spö, Sportfiskeklubben i Örträskbygden, som arrangerar tävlingen.

”Det nappar ganska ofta”

Hans barnbarn Alma Wahlberg är 13 år och bor i Lycksele, och hon gillar att fiska. När hon ska demonstrera hur det går till för SVT drar hon raskt upp flera mörtar och bryter vant nacken av dem.

– Det nappar ganska ofta, jag tycker det här är kul, säger Alma.

För två år sen vann hon Lyckselenappet och drog upp sammanlagt två kilo fisk, ett 30-tal  firrar. Hon har inga specialråd, maggot som bete, och sedan bara rusta sig med tålamod.

Framtiden för fiskesporten

Farfar Rolf Wahlberg konstaterar att Alma och hennes jämnåriga är framtiden för fiskesporten.

– Annars dör den ut, vi måste locka de unga. Att förse dem med gratis utrustning, fri startavgift och priser till alla, är ett sätt att locka dem. Sedan tycker de förhoppningsvis att det är roligt också, säger Rolf Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.