Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se andfamiljen på språng genom Umeå universitet som blivit en årlig tradition. Foto: Umeå universitet

Se ändernas utspring från Umeå universitet: ”Gör det varje år”

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå är det inte bara studenterna som fått springa ut genom skoldörren under veckan – andungarna som fötts på innergården vid Umeå universitet har lämnat sitt läroverk med stapplande steg.

– Det här gör de varje år, säger Anna Markström från universitetsservice.

Varje år flyger en andmamma in på en skyddad innergård i Samhällsvetarhuset vid Umeå universitet där hon lägger sina ägg.

Knackar med näbben

Veckan efter att studenterna har lämnat byggnaden, när det blivit lugnare på campus, knackar hon med näbben på ett fönster för att personalen ska låta hela familjen ut.

– Ingen vet helt när det här har börjat, men jag har jobbat här i tio år och jag vet att det har börjat redan före det, säger servicemedarbetaren Anna Markström från Umeå universitet.

Två andmammor i år

I år var det dessutom två andmammor som la sina ägg på innergården. Den ena kom ut med sina tio ungar förra veckan och den andra med sina sex ungar i onsdags.

– Förmodligen har det börjat med en andmamma som har flugit in där och känt sig trygg bland alla buskar och växter. Och den måste ha lärt ut det till sina ungar.

Innergården har ett fönster mot ett kafé i Samhällsvetarhuset och personalen brukar se till att det finns vatten till andmamman.

– I år trodde vi att det inte skulle bli något utspring. Ingen hade sett andmamman och någon hade hittat äggskal på innergården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.