Foto: Privat

Här testar forskarna på Umeå universitet standup: ”Vill göra forskare roligare”

Uppdaterad
Publicerad

På Umeå universitet testar man ett nytt grepp att berätta om forskning på, nämligen genom standup. Detta för att locka fler till att bli forskare.

– Det här är ett roligare sätt att presentera sin forskning. Vi vill göra forskningen och forskare roligare och få fler att vilja bli intresserade, säger Marianne Eik, projektledare för arrangemanget.

Arrangemanget anordnas av vetenskapsfestivalen Forskarfredag.

Det är fem forskare från Umeå universitet och SLU i Umeå som fått hjälp av sammanslutningen för akademiska komediklubbar i Skottland.

Forskarna fick åtta minuter på sig att göra ståuppkomik och berätta om sitt arbete

– Det finns en nidbild av att en forskare är en gammal gubbe i kemirock. Vi vill visa att forskare är helt vanliga människor med ovanligt spännande jobb. De kan faktiskt vara jätteroliga också, säger Marianne Eik, samordnare och projektledare på Curiosum vid Umeå universitet, som arrangerar ForskarFredag Umeå.

Se hur forskare gör standup i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.