SVT:s reportrar Patrik Samuelson och Stefan Brännström på väg ner i gruvan. Foto: SVT

Här testas nya supermobilnätet

Uppdaterad
Publicerad

Långt under jord byggs redan nästa generations mobilnät. Kankbergsgruvan utanför Boliden blir första gruvan i världen med 5G.

Små vita puckar i de mörka gruvgångarnas tak är det enda som än så länge syns av tekniken. Ett industriellt mobilnät som ska kunna skicka data med svindlande hastighet.

– Det fungerar jättebra, över förväntan, säger Eilert Johansson, projektledare för Industrial Communication in Mining, PIMM.

Företag som Boliden, Ericsson, Telia, ABB och Volvo är alla med i forskningsprojektet som ska utveckla nästa generations mobilnät, det som brukar kallas den femte generationen, 5G.

Handlar om effektivitet och säkerhet

Gruvbolaget Boliden hoppas på en teknik som innebär att det går att fjärrstyra fordon under jord.

– Det handlar om effektivitet och säkerhet. Gruvorna blir allt djupare och då kan det vara smart att kunna fjärrstyra fordonen, säger Peter Burman, projektledare för Bolidens Gruvautomationsprogram.

– Maskinerna klarar då också att till exempel börja jobba direkt efter en sprängning när det fortfarande finns risker som farliga gaser i luften, fortsätter han.

Ska klara av minst 1 gigabit

Hastigheten på det nya nätet är än så länge ganska blygsam. Ungefär en maskin går teoretiskt att fjärrstyra. Skarpa tester ska börja om några månader. Men när tekniken är utbyggd ska det mobila nätet klara datatrafiken på minst 1 Gb per sekund. Och det finns en poäng med att det byggs under jord.

– Telekombranschen vill visa att tekniken klarar en riktigt tuff miljö som en gruva, säger projektledare Eilert Johansson.

Vanliga mobilanvändare ovan jord tror Eilert Johansson får ställa in sig på att vänta kring fem år på 5G. De stora bolagen i branschen ska först komma överens om en standard för tekniken.

– Det här projektet ska ge input till den standarden, säger Eilert Johansson.

Vill vara ledande inom 5G

Krisande telekombolaget Ericsons nytillträdde vd, Börje Ekholm, sade när han tillträdde att Sverige ska vara ledande inom 5G. För dem är nästa generations mobilnät en ödesfråga.

– I dag är det ett race mellan olika leverantörer, säger Eilert Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer