Se filmen där fenomenet Steve dansar över himlen. I stillbilden ovan ses fenomenet Steve till vänster om norrskenet. Foto: Fredrik Larsson

Se ljusfenomenet Steve dansa över himlen

Uppdaterad
Publicerad

Ett vackert norrsken sprakade på himlen i fredags, men det fick också sällskap av ett mer sällsynt ljusfenomen. Ett vitrosa sken, också kallat ”Steve”.

Fotografen Fredrik Larsson beskriver det som en kusin till norrskenet.

– Det var lite av en släktträff i ljusfenomen, säger han.

För ett amatöröga ser det kanske ut som ett vitrosa norrsken, men ljusfenomenet Steve är inte lika lätt att förutspå och uppstår mer sällan.

Fredrik Larsson som är proffsfotograf är van att fånga norrsken med kameran. Men fenomenet Steve har han bara fångat en gång tidigare. Nu dök det upp ovanför Umeå.

– Det är inte alltid den här kusinen Steve dyker upp på släktträffen om man säger så.

Många tror sig ha fångat fenomenet

Egentligen uppstår norrsken och Steve av helt olika orsaker. Men även om norrsken är mer vanligt är Steve inte ovanligt. Det uppträder betydligt högre upp på himlen och ligger långt utanför norrskens-ovalen och är därför lättare att observera även söderut, förklarar Fredrik.

Och ja, det uttalas som det amerikanska förnamnet.

– Många har frågat mig om det är Steve de fått på bild, men oftast är det vanligt norrsken. I det kan det också bli ljusa strimmor. Steve dyker normalt upp på sidan av norrskenet, inte mitt i det, säger Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.